OPGAVE 49 / Organologi

Organologi


Forslag til opgave om organologi:

 

Jeg har taget udgangspunkt i Sachs-Hornbostels kategoriseringssystem af musikinstrumenter, fra starten af den 20. århundrede, hvor genstandene er ordnet efter, hvordan lyden (= den vibration som starter en lydbølge), igangsættes (se s.172 i bogen). Det gav mening for dem, for at ordne instrumenter fra hele verden, på tværs af hvor i verden de kom fra. Og det giver mening for mig. Selvom der altid vil være nogle gråzoner, hybridinstrumenter og logikker som driller. Og der kommer jo også instrumenter til hele tiden.

 

Men man kan jo organisere instrumenter efter mange andre principper, og det har mennesker gjort over hele verden og til alle tider. Det kan være på baggrund af materialer, årstider, brugssammenhænge, geografi..... eller noget helt andet. I bogen finder du et kinesisk klassifikationssystem, s. 197 i bogen, som tar udgangspunkt imaterialer, årstider m.m.. 

 

  1. Start med at søge efter andre kategoriseringssystemer (på nettet). Det er nødvendigt at søge på engelsk, hvis du vil have nogle resultater.
  2. Prøv at lave dit eget klassifikationssystem. Hvad kunne være vigtigt? Overvej hvad det skal bruges til.
  3. Se på Sachs-Hornbostels system, prøv at forstå princippet. Tal om de enkelt grupper, og hvordan de fungerer.
  4. Se også opgave 3>>>