Sjálandsskóli i Garðabær, Reykjavik

Havnen binder os sammen, både i fortiden og i nutiden. I gamle dage brugte vores forfædre havnen som et sted at byde gæster velkommen, at handle og som afsæt for selv at rejse ud. Fortællingerne blev fortalt, sunget og danset. I dag bruger vi andre kanaler, andre lyde, men vi kommunikerer stadig med verden omkring os.


Den 9.-13. April optog, byggede, skabte og komponerede 9. klasse på Sjálandsskóli i Garðabær i Reykjavik et værk, hvor lyde fra boblende svovlkilder, den rindende å som løb lige under skolen, vandet ved kysten, og lyde fra skolens svømmehal blandede sig med hjemmelavede vandinstrumenter. Eleverne trodsede kulden og begav sig ud med mikrofoner og hovedtelefoner for at indfange lyden af ’deres by’: Reykjavik, og især området omkring skolen – Garðabær.


Efter en dag med optagelser af lyde omkring og udenfor deres skole, blev det de næste dage tid til at eksperimentere med vand som lydgivere – og dermed vandinstrumenter.

Der blev lavet vandtrommer af omvendte metalskåle i en vandbalje, der blev boblepustet igennem et langt nedløbsrør med ’fødderne i vand’, spillet æterisk musik på langstilkede vinglas stemt ved hjælp af vand, spillet på ’rørklokker’ ophængt i vand, spillet på kæmpetrompet og vandhandske-fløjte, baskerør i vandbad, kæmpe tromme og en trio af vandskåle og hjemmelavet trommesæt.


Ugen sluttede af med en stor koncert fredag eftermiddag for hele skolen, hvor lydoptagelser af tørre blade og kviste fra Danmark, havnelyde fra Færøerne og skræppende ravne fra Grønland blandede sig med elevernes egne kompositioner på deres vandinstrumenter og egne lydoptagelser af blandt andet boblende kilder og åen under skolen.




Tak til ledelse, lærere og elever på Sjálandsskóli, klassens musiklærer Ólafur Schram, lærer Grethe Rosing fra Grønland, studerende fra Listaháskoli Island og dekan Kristin Valsdótter.



Du kan finde projektet på Facebook.

Find links til hjemmesider om instrumentbygning og komposition.

Videoer af lytte-optage-forløb og bygge-spille-forløb findes på forsiden.

Afslutningskoncert fra Island:

Hør to af de islandske elevers  lydoptagelser:


De islandske stafet-ord som blev sendt videre til Danmark:

OM OS

Eva Fock – Ears Wide Open

Ingeborg Okkels – Lydværk

Mogens Christensen – Mogens Christensen




Tak til Galdrastál og HB Grandi for materialer: