Eysturskulin i Torshavn

Havnen binder os sammen, både i fortiden og i nutiden. I gamle dage brugte vores forfædre havnen som et sted for atbyde gæster velkommen, for at handle og som afsæt for selv at rejse ud. Fortællingerne blev sunget og danset. I dag bruger vi andre kanaler, andre lyde, men vi kommunikerer stadig med verden omkring os.


10. klassen på Eysturskúlin gik fra den 5-9. marts 2018 på jagt efter deres egne lydfortællinger på havnen, i fjeldet, på kysten og i de tunneler som i dag forbinder ethver hjørne af øerne med hinanden... De undersøgte hvordan lydene omkring deres skole, og samlede indtrykkene i et soundscape, en lydcollage: 'Mit sted!'


Samtidig med deres lydoptagelser satte de unge også ord på stederne - indtryk som  blev sendt videre til Grønland.


Inspireret af havnen, tunnelerne, naturen og byen byggede de unge deres egne musikinstrumenter - som alle skulle gøre brug af rør: Strengeinstrumenter, blæseinstrumenter, trommer og slagtøj. Og alle steder blev rør på en aller anden måde blev en del af konstruktionen.Instrumenterne blev bagefter brugt i kompositioner.


Fredag sluttede vi af med en magisk koncert i mørket i skolens store sal, hvor alle de små bidder af kompositioner blev sat sammen til et samlet værk  'Vores sted!' En sammenfletling af instrumentalmusik, sang og danske og færøske lydcollager, bl.a. lyden af tunneleksplosion, tunnel-kørsel, havets brusen. De færøske ord, inspireret af ordene fra Danmark, åbnede koncerten som et råbekor.Tak til ledelse, elever og lærere fra NAM X, Eysturskúlin i Torshavn, skolens to musiklærere Pauli Hansen og Elly Johannesen.


Du kan finde projektet på Facebook.

Find links til hjemmesider om instrumentbygning og komposition.

Videoer af lytte-optage-forløb og bygge-spille-forløb findes på forsiden.

Afslutningskoncert fra Torshavn:

Hør en af de færøske elevers  lydoptagelser:


De færøske stafet-ord som blev sendt videre til Grønland:

OM OS

Eva Fock – Ears Wide Open

Ingeborg Okkels – Lydværk

Mogens Christensen – Mogens Christensen
Tak til Articon for materialer: