EXTRA 41 / Gaaf

Gaaf


Som afslutning på brylluppet samles venner og slægtninge hos de nygifte for at ønske dem held og lykke i fremtiden. Her spises, snakkes og udveksles nyheder. Underholdningen denne aften er sange, poesi, gåder, nogle gange fremført som led i en konkurrence.


Festens centrum er en særlig hvid genstand formet som en kvinde, som symboliserer bruden. Genstanden er på midten omviklet med en lang snor som er hæftet med en masse knuder. En særlig lille knude er gemt, det er den knude som er nøglen til at løse hele snoren. Når den findes kan genstanden åbnes og man når ind til indholdet. Det er gommens mandlige slægtningen som skal prøve at finde denne knude. Besværet med at finde den gemte knude symboliserer efter sigende brudens kostbarhed, at hun ikke er let at få.


Til sidst lykkes det for en af mændene at finde knuden og snoren vikles op. Klædet fjernes og indeni findes en lækker kødret med et dadellåg. For at kødet ikke spildes er det vigtigt at låget åbnes på den rigtige og forsigtige måde.


Kødretten består af lange strimler kamelkød (oksekød her i landet) som er tørret og skåres i små stykker. Det koges med olie. Når det er halvt kogt sigtes det. Frisk ghee, kardemomme, kanel, løg og hvidløg svitses og blandes med kødet. Kødet hældes i en skål.

Låget er lavet af dadelmasse, pulveriseret popcorn og peber. Det bygges som et tag over skålen med kødet.


Dadel-'kagen' dækkes af papir. Skålen sættes ind i formen (2 timeglas-formede kurve af bast, sat oven på hinanden). Bast-formene er smukt dekoreret med læder og muslingeskaller.


Formene som minder om en kvindekrop dækkes af hvidt linned (der sys en pose som er ca. ½ m red) og derefter af et hvidt slør, et tyndt net - kvinden er påklædt. Der bindes en snor (en tynd rød og hvid flettet snor) uden på stoffet. Der bindes på en ganske særlig måde, så det er svært at finde en ende på snoren.


Mændene som prøver at finde knuden overvåges af en pige, brudens nærmeste slægtning. Hun har en tynd pind, som hun slår mændene over fingrene med, hvis de behandler genstanden ukorrekt. Hvis en mand ikke har held til at finde knuden, eller han på anden måde fejler, skal han betale en bøde i form af at synge en sang, fortælle en historie eller lignende.


(Foto ©Anette Tamborg)