UD MED MUSIKKEN


Forløb til mellemtrinnet og udskolingen

med musiketnolog Eva Fock og komponist Lars KyndeLYDEN AF OLDTIDEN

WORKSHOPPEN AFVIKLES UDE, MED CORONA-HENSYN

Hvad vil det sige... hvad er lyden af oldtiden? 

Lyden af historien kender vi .... fra film og fra andre sdeder hvor vi har hørt musik fra forskellige historiske perioder som barok, renaissance eller romantikken. Lyden af oldtiden derimod, er lyden af eksempelvis stenalderen...Og den musik aner vi faktisk ikke hvordan lyder. Uanset hvad fillmverdenen har fundet på af lydsider! Vi har hverken optagelser eller optegnelser, noder eller beskrivelser. Men vi har faktisk nogle instrumenter, så vi kan finde ud af, hvilken lyd de har lavet. Resten er gætværk. Men det er et sjovt sted at starte med at gætte...


Med afsæt i fund fra Danmark og Europa ser vi på hvilke instrumenter vi kender til fra perioden, fund fra danske museer og fra andre steder. Vi taler om hvilke materialer man har haft til sin rådighed –> Hvordan de er blevet bearbejdet –> Hvilke musikinstrumenter det er blevet til –> Hvordan vi kan spille på dem –> Hvordan de lyder  –> Hvilke situationer lydene egner sig til.

Vi tale om hvad man mon har brugt musik til, og hvordan vi bruger det i dag. Vi kan prøve at lave nogle enkle instrumenter selv og spille på dem. 


PRAKTISKE DETALJER


Klassetrin: Workshoppen er oplagt på 4.-5. klassetrin, men den kan også laves til ældre elever.

Timefordeling: Besøget arrangeres som halvdagsforløb på to moduler. Det kan også udvides til heldagsforløb, hvis der er ønske om mere fordybelse. Vi aftaler det lokalt. 

Tidspunkt: Kontakt mig, så finder vi et egnet tidspunkt.

Ramme: Jeg leverer indholdet, men forventer at skolens lærer/lærere er med i timerne. 

Materialer: Jeg medbringer materialer. Hvis skolen ønsker at beholde de instrumenter eleverne laver, kan der blive tale om en merbetaling,

Fag: Jeg samarbejder gerne med både musik-, håndværk & design-, historie-, udeskolelærerne og naturfagslærere, så erfaringerne forankres på skolen. Ingen tvivl: Musik er omdrejningspunktet, de øvrige fag kan spille en større eller mindre rolle.

Sted:  Forløbet kan gennemføres på skolens udeområde eller et naturområde i nærheden. 

Kontakt mig, hvis du vil høre om mulighederne for et besøg på jeres skole: mail@earswideopen.dk


TANKER OG SPØRGSMÅL:

 • Musik er produkt af de materialer vi har til rådighed....  Hvilke materialer har vi haft til rådighed i Danmark i stenalderen? Hvilke instrumenter lavede vi dengang? Og hvordan har de mon lydt?
 • Kan vi hente inspiration fra instrumenter fra andre dele af verden?
 • Hvad kan vi bruge som erstatning for materialer vi ikke har?
 • Kan vi med innovation og kreativitet udvikle vores egne instrumenter af moderne materialer?
 • I musik er vi inspireret af de lyde vi omgiver os med. Hvordan lyder der, der hvor vi er? Hvad kan det bruges til? Vi vil lytte til naturen og der hvor vi er, og skabe vores egen musik .
 • Vi skaber lydkilder og musik til de steder vi er, inde og ude, stort og småt, i vind eller regn, til forskellige funktioner og budskaber.
 • Lyd er resultatet af fysikkens spilleregler. Det kan iagttages, forstås, afprøves og udforskes gennem praksisopgaver.
  træstamme
  P1010234
  P1010446-kopi
  P1010720-kopi
  IMG_3399
  IMG_4823
  DSC06721 kopi
  _1030134
  _1030147-kopi
  IMG_4670
  DSC05930 kopi
  DSC05925 kopi
  xhorn_1030763
  xpanfløjte_1030720
  xlithofon_1030730
  xbrummer_1030725
  xsnitter_1030733-kopi
  xrasler_1030739
  xmundbue_1030719
  xrasler_1030727
  xlithofon_1030597
  xlithofon_1030586
  xrasle_1030573-kopi

  HVEM ER JEG?

  EVA FOCK - indehaver af firmaet Ears Wide Open - musikantropolog og meritlærer i håndværk & design, billedkunst og musik. Jeg arbejder som projektudvikler på grundskoler, gymnasier m.m.m., og har lavet undervisningsmaterialer og formidlet musik med udsyn gennem en årrække. De seneste år har instrumentbygnings-projekter fyldt meget, i Danmark, men også i udlandet (Egypten, Grønland, Færøerne og Island). Jeg er meget optaget af flerfagligheden omkring musikfaget.

  Ears Wide Open - CVR-nr. 32790690         Kontakt: Eva Fock email: mail@earswideopen.dk    Tlf. +45 21783925