Ideer

Java og Bali - gennem musik


Bronzegonger kan fascinere de fleste. I Indonesien er de omdrejningspunktet for mange af de lokale orkestre, brugt både i processioner, som akkompagnement til dans og skyggespil og til koncerter. De store sammensatte orkestre på især Java og Bali har også inspireret komponister og musikere i Vesten.


Jeg vil i løbet af foredraget præsentere film, billeder og musik fra mine besøg på Java og Bali, for gennem musikken at beskrive dette spændende område - religioner, traditioner og modernitet.

Fra Portugal til Java, der sejlede en brig....


Søfartens historie er en fortælling om handel, drømme, verdenssyn, dufte smerte og længsler.


I foredraget følger vi nogle af de store opdagelsesrejser gennem den musik som opstod i havnene og i sømændenes kølvand. Vi følger den portugisiske guitar rundt i verden, forbindelsen mellem portugisisk fado og kroncong fra Java, og vi oplever franske og portugisiske danse omsat for lokale instrumenter på Madagaskar og i Indien.

Kina og Japan gennem filmmusikken


Vi har alle en forestilling om hvordan kinesisk og japansk musik lyder. Ikke fordi vi nødvendigvis kender musikken, men fordi vi har 'hørt' den. Måske i Puccinis opera-fortolkning til 'Madame Butterfly'. Eller fordi vi har hørt den i filmmusikken.


Med afsæt i musikeksempler fra både den klassiske musik og filmmusikken vil jeg se nærmere på forholdet mellem forestillinger og virkelighed, og på hvilke 'billeder' musikken skaber.

Musik og islam - musik i den islamiske verden


Hvordan er det lige med musik og islam - er musik forbudt ifølge koranen? Hvad er i det hele taget forskellen på islamisk musik (hvis den findes) og musik i den islamiske verden?

Spørgsmålene er mange når talen falder på musik i denne væsentlige nabokultur.


I oplægget vil jeg vise eksempler på musik fra den islamiske verden, med vægt på musik i tilknytning til religiøs praksis.

Orientalisme og Orienten


Carl Nielsen og andre vestlige komponister gjorde det, og filmkomponister gør det i stor stil: skaber, genskaber og formidler billeder af Orienten.


Med afsæt i musikeksempler fra nær og fjern vil jeg se nærmere på hvordan disse (musikalske) billeder hænger sammen med virkelighedens Orient.

COPYRIGHT ©  |   ALL RIGHTS RESERVED

Kontakt: Eva Fock email: e.fock[at]adr.dk    Tlf. +45 21783925